Za najstnike

Včasih se lahko v morju informacij na spletu kar hitro izgubimo. Predvsem se težko odločimo, kaj iščemo, kje to najdemo in ali je to sploh primerno za nas. Zato vam predstavljam nabor spletnih strani, kjer lahko najdete brezplačne e-knjige, poiščete strokovne informacije, si ogledate predstavo ali pa se odpravite na virtualen sprehod po kakšnem slovenskem muzeju. Za branje e-knjig morate na računalnik namestiti Adobe ali Acrobat Reader, če ga še nimate. Jaz uporabljam Adobe Digital Editions , ki izgleda tako:

Trenutno imam tri knjige, ki čakajo, da jih preberem. Program je potreben tudi za izposojo e-knjig preko BIBLOSA.

Stran za raziskovanje in zabavo: http://www.zupca.net/

Zbirka leposlovne klasike zbrana na WIKIVIRU

50 brezplačnih e-knjig v spletni knjigarni Mladinske knjige – Kliknete na knjigo in izberete, ali boste knjigo naložili na računalnik, ali jo boste brali na spletu. Jaz sem jo brala kar na spletu, kar zgleda tako:

Na spletni strani Založbe Zala imate brezplačen dostop do dveh e-romanov: BARJANSKI OTROK in UGANKA LONDONSKEGA OČESA. Romana se nahajata tudi na našem priporočilnem seznamu za bralno značko za 8. in 9. razred.

Digitalna knjižnica Slovenije je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Kamra je spletni informacijski sistem, ki združuje informacije s področja domoznanstva, kot jih zdaj na tradicionalen način zbirajo in posredujejo splošne knjižnice in druge lokalne kulturne in izobraževalne ustanove. Portal z enega mesta omogoča dostop do digitaliziranih vsebin, polnih besedil, informacij, programov in projektov ter s tem skrajšano, poenostavljeno in ciljno usmerjeno iskanje podatkov.

Dedi je prva slovenska digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine. Ponuja pregled štirih vrst dediščine: nepremično, premično in živo kulturno ter naravno dediščino, in sicer v treh okoljih: v sklopu digitalne enciklopedije, v interaktivnem spletnem atlasu Geopedija ter v trirazsežnostnem geografskem informacijskem sistemu Gaea+.

Ultra dober MEGAKVIZ, ki je nastal s sodelovanjem z Mestnim muzejem Ljubljana. Za dostop do gradiva in za možnost reševanja kviza se morate registrirati.

Notranjski muzej Postojna na svojih socialnih omrežjih in spletnih straneh objavlja Muzejske delavnice na domu, ki so jih naredili v okviru Megakviza. Teme se nanašajo na stalno razstavo Muzej krasa in so dostopne tudi na povezavi. Na spletni strani so objavljene tudi video vsebine o muzeju in razstavi, vključno z biološkim filmom Voda in kras.

Pokrajinski muzej Koper omogoča virtualni obisk muzeja, otroke in njihove starše pa vabijo, da za zabavni predah med delom in učenjem obiščejo spletno stran muzeja in se preskusijo v eni od interaktivnih igric, ki so na voljo na povezavi.

Izodrom in Infodrom priljubljeni oddaji za otroke in mladino na spletnem portalu Televizije Slovenija.

Odvratne rime Roalda Dahla – Boštjan Gorenc Pižama